torsdag 11 februari 2010

Betraktelser fran Chile

Oi! (Betyder typ hej, du dar! pa "chilenska"
vi har nu lamnat valparaiso, mellanlandat i santiago i tre dagar och ar nu i pucon, i sodra chile. alla stader vill ta at sig aran av chiles stolthet, nobelpristagaren i litteratur, 1971, pablo neruda. i valparaiso sag vi hans hus, i santiago det hus han byggde till sig och sin alskarinna. vi har aven spanat in santiago fran ovan, genom att aka upp till en av stadens hogsta punkter, san christobal. vi tyckte precis som darwin att vyn var spektakular.


Valparaiso

Elin sopsorterar i Santiago
hant sedan sist:
- vi insuper verkligen den chilenska kulturen. i mandags var vi pa svenskgatan i santaiago (tydligen den trashigaste, finns det nagon koppling?!?) och sjong karaoke. vilken lat? mamma mia med abba forstas.

- sprakproblemen fortsatter. vi sag en skola haromdagen med namnet "escuela derecha universidad de chile". escuela ar skola, derecha ar hoger och resten kan ni rakna ut.
helena: "va, heter skolan "skolan till hoger om chiles universitet".
emma: "ja, det verkar sa."
nu visade det ju sig att skolan ar deras juristskola. som typ hoger betyder rights. vi har ingen form av kritiskt granskande till vara egna kunskaper.

- nu har vi lamnat den forsta delen av trippen bakom oss. den dels som bestod av storstader, stader, sightseeing, byggnader och monument. nu ar vi nere i sodra chile for att klattra pa vulkaner (ska ut pa en imorgon, villarrica), vi ska paddla kanot, sky-diva, paraglida och rida. darefter bar det av till glaciarparken i argentina och sedan till "the end of the world".

saker som har blivit snodda:
- elins ena troja och en bh i colonia.
- en t-shirt pa en buss mellan buenos aires och mendoza.helena hoppas att nagon argentinare har nytta av hennes troja dar det star: "idrottens dag i almedalen juli 2009". skulle vara kul om man sag den pa nagon=)
- emmas mobil och pengar pa stranden i valparaiso.
- emmas orhangen i santiago. en kille sprang upp jamsides med oss och ryckte ur det ena hanget ur hennes ora.

veckans lardomar:
- inte ens snabbmat i chile ar snabb. vi har besokt varldens samsta mcdonalds. en person tar emot bestallning, tva flyttar runt brickor, en steker hamburgare, tva tittar pa, en gor glass och en gor om allt. dessutom toppades glassen upp med ett harstra som definitivt inte tillhorde emma.
- alla taxichaufforer i chile forsoker alltid lura dig. vi har betalt alltifran 10 000 pesos for tio minuter till 4 000 pesos for 25 minuter.
- att aka buss i chile ar extremt oklart. ibland betalar man 300 pesos, ibland 460 och ibland inte alls. bussar med samma nummer gar till olika platser och dessutom verkar det finns oerhort fa hallplatser. de flesta hoppar pa bussen i farten. inte ens lokalbefolkningen verkar forsta hur systemet fungerar.
- Om det ar lugnt att ga brevid Elin vad det galler fagelbajs ar det lugnt att sitta brevid Emma om du ser en kissnodig hund. Nar vi lag och slumrade i Plaza Brasil i Santiago kommer det en glad hund som ar sekunder fran att lyckas pinka in Emma som sitt revir.

Nu ar vantar solen vid poolen och Ikvall BBQ och bonfire pa hostlet.
Imorgon laddar vi for bestigning av Villarica vulkanen, hoppas vi inte blir overraskade. (Torrt skamt for utvalda delar av vara lasare.)

Chau!

Emma, Elin, & Helena

9 kommentarer:

  1. Varför händer det er så mycket saker?? Själva har vi varit på Guldklockeutdelning på universitetet + middag på AF. God mat, trevliga tal, trevliga bordsgrannar, Adamas julsång mm med Lunda - dvs ungefär som vanligt.Inga tjuvar som snor våra grejor, inga fåglar eller hundar......... Om tjuvarna snor era grejor så behöver ni å andra sidan inte kånka på så mycket packning, bra va??/Eva

    SvaraRadera
  2. Håller med föregående "skrivare" om att bli av med lite bagage uppvägs av era upplevelser och äventyr. Tänk på oss här hemma -fortsatt kallt och snö. BBQ vid poolen låter som rena drömmen.... Har själv precis kommit hem från Stockholm och fått uppleva och faktiskt haft medlidande med SJ då så gott som alla tåg var försenade på Stockholm central... Inte helt uppskattat i fredagsrusningen.

    En hälsning speciellt till dig sis Elin: Nu slipper du fundera över vem som åkte ut i dagens Let´s dance - Marcus Birro är ute :-)

    Kram till er alla!
    Anna

    SvaraRadera
  3. Schlagern är i full gång, men känner ändå en viss avundsjuka! Vill också vara i Sydamerika och ha stulen mobil (om den går på försäkringen)!
    Emma-nästa resa planeras hårt medan du är där, erkänn att jag är din bästa bästaste vän!
    Peace

    SvaraRadera
  4. Skont att fa uppdateringar hemifran.
    Klart att ryggan blir lattare, man far da hoppas att det ar mina "fotriktiga skor" ar de som blir stulna nasta gang, eftersom de tar upp alldeles for mkt av min packning-

    Mamma: Grattis till guldklockan! Lyckad fest forstar jag!! Nu slipper ni titta pa Lugi ett tag och kan koncentrera er pa OS.

    Ax: Gjuten resa i september! Jag vet att det kommer bli magiskt! HAr annu inte behovt oppna pasen fran dig, men jag bar med mig den och vet att den finns om det krisar!!

    Puss

    SvaraRadera
  5. Hola!

    Hej! Hittade till er blogg. Vad skoj, är så avis. Speciellt på södra Chile som jag inte hann med på min sydamerikaresa. Emma: Hade inte koll på att du sällade dig till oss tanter. Sorry och grattis i efterskott. Nyss hemkommen från skidresa i Alperna vilket iofs var najs men inte så varmt. Fast sol fick jag... Hur ser resplanen ut?

    Kram

    SvaraRadera
  6. Sanna: Kul att du hittat hit :) Hur var Alpera. VAd ar detta, gjort dig av med facebook? Horde det till att fylla 25, da missade jag det :)

    Rutten ar foljade: Vi ar i Baroloche, Chile just u och stannar till frdeag da vi flyger till El Calafate och sen Ushuaia. Sen car det av tilkl Buenos Aires (ige) och buss via Igazufallen till Rio. Sen flyger vi fran Rio till Kuca tre veckor.
    I Sverige landar vi den 23 mars.
    Da clir det middag och uppdatering!
    Kram kram

    SvaraRadera
  7. tack for uppdaterigen sis! jag gick verkligen och funderade pa detta ;)
    PUSS!!

    SvaraRadera
  8. Jag kan inte sluta tänka på att någon har snott Emmas örhänge - ur hennes öra! Det är mycket sjukt.

    SvaraRadera
  9. Harligt ni har det! Och bra blogg, riktigt kul att lasa! Aven om jag idag bara orkade tva inlagg, haha!
    Har precis pratat med morfar som mar bra. Mormor var ute pa nagot event sa fick inte prata med henne. Men gissar att hon mar bra. Sjukt mycket sno i svergie! Fattar inte vad jag gor i Nicaragua!
    Tshirtstolden gillar jag, hoppas den kommer till anvandning pa nagon, haha. Orhanget ar daremot bara galet.
    Jag har bara blivit av med en tjocktroja, dock min enda, men det gor inte sa mycket eftersom det ar trettiofem grader har.
    Ha de smarrens nere i soder, kram!!

    SvaraRadera